Highslide JS

Terra Vecchia

La Matrice Vecchia

Piazza Margherita

La Matrice Nuova

Borgen i CastelbuonoMiddelalderbyen Castelbuono, en del af Parco delle Madonie

Det er så interessant et område både historisk, gastronomisk, kulturelt og naturmæssigt.

Dette sted 423 m over havet har væ beboet i tusinder af år. De første bosættelser her ved foden af bjerget Milocca er dateret helt tilbage til yngre stenalder, og indbyggerne var formentlig af folket "I Sicani", der dengang dominerede den midterste del af Sicilien. Siden kom grækerne til, og stedet blev navngivet Ypsigro - det friske sted. Og det siges, at Dafne, søn af guden Hermes og en siciliansk nymfe, levede her og sørgede over sin tabte elskede. Fra år 711 blev Sicilien behersket af araberne, og undersøgelser viser at kirken "La Matrice Vecchia" (den gamle Moderkirke) højst sandsynligt er opført på resterne af en moskè. Omkring 1070 holdt normannerne deres indtog og blandt disse også folk af skandinavisk oprindelse: vikingerne.

Den normanniske prinsesse Isabella blev gift med Enrico Ventimiglia. Ventimiglia-familien kom oprindelig fra byen Ventimiglia i Liguria i Nord-Italien, men provinsen var i oprør. Kirken havde eksproprieret familiens besiddelser og Guglielmo Ventimiglia og hans søn Enrico var blevet dømt i eksil. Castelbuono var under grevskabet Geraci (denne by ligger ca 20 km sydpå) og i 1242 blev dette grevskab overdraget til det unge par. Sagnet siger, at Francesco d. 1. Ventimiglia fra Geraci så Ypsigro (navngivet Castelbuono i ca 1325) ligge i en solstråle og besluttede at opføre sit nye hjem der. Borgen i Castelbuono blev opført på bakketoppen San Pietro i 1316 på et allerede påbegyndt fundament fra 1269.

I begyndelsen var der 4 kvarterer i byen, og området omkring slottet var slet ikke bebygget. Det ældste kvarter, Terra Vecchia (det gamle land) er, hvor det oprindelige Ypsigro var. Der var bymur omkring, og indenfor blev der dyrket vin og oliven. Byportene vendte mod Geraci (syd), Pollina (nord/nordøst) og Isnello (nordvest). Familien Ventimiglia havde en positiv indflydelse på byen, og der var en dynamisk udvikling arkitektonisk og kunstnerisk. Man kan se mange stilarter i Castelbuono. Kunstnere og bygmestre kom til i stor stil fra andre egne af Italien, og forretningslivet blomstrede. Castelbuono overtog positionen som den førende by, og i 1454 blev kraniet af Sant'Anna (jomfru Marias mor) overflyttet fra Geraci til Castelbuono. Sant'Anna blev nu byens protector, hvilket fejres hvert år d. 26. juli med mange festlige optog gennem byen.

Familien Ventimiglia har gennem årene haft stor indflydelse i området og haft sæde ved hoffet i Palermo. Familiens æra sluttede dog i begyndelsen af 1700 tallet, da familiens medlemmer foretrak det pulserende liv i Napoli, og derfor sjældent var i Castelbuono, hvorved byens tarv blev forsømt. Der blev en generel tilbagegang; ikke mindst indtjeningen fik en deroute, og mange borgere måtte finde et liv udenfor Sicilien. I 1860 begik den sidste mandlige efterkommer af familien selvmord. I 1920 købte borgerne i Castelbuono slottet på en auktion og dermed også Sant'Anna-kapellet, hvor resterne af Sant'Anna opbevares under lå og slå og overtog således ansvaret for Sant'Anna.

Byen har mange kirker, hvor La Matrice Vecchia er den mest betydningsfulde for befolkningen. Kirken blev dog for lille og la Matrice Nuova blev opført og taget i brug i 1701. Siden blev den gamle kirke dog renoveret og udvidet og er igen blevet den primære kirke. Kirken San Francesco var tilegnet familien Ventimiglia, og det siges, at der gik en tunnel fra slottet til kirken.

Castelbuono ligger blot 15 min. kørsel fra nordkysten, hvor dejlige strande ligger ud til det tyrrhenske hav. OgsÃ¥ andre områder i nærheden af Castelbuono er værd at besøge. Ca 3 km oppe i bjergene finder vi bebyggelsen San Guglielmo, hvortil familien Ventimiglia først ankom i sin tid. San Guglielmo ligger lige ved mange veje, der fører videre ind i naturparken Parco della Madonie.

I dag er Castelbuono en lille livlig by med ca. 9300 indbyggere og mange forretninger. Indbyggerne er brave og flittige mennesker, der er stolte af deres by. Og de vil gerne vise den frem til besøgende. Det er en særlig oplevelse at besøge byen!