domoras - Sicilia
>>

Sicilien og Castelbuono

Sicilien er den største ø i republikken Italien. Øen er på størrelse med ca. 75 % af Danmark med ca. 5 millioner indbyggere, hvoraf den ene million bor i Palermo med forstæder. Landskabet er meget varierende. Bjergene og dalene finder man på den nordlige del af øen og et mildere kuperet terræn mod vest og syd. Der er dejlige badestrande og andre steder står klipperne stejlt ud til havet.
Sicilien er omgivet af det tyrrenske hav mod nord, det ionske hav mod øst og mod syd/sydvest er Middelhavet. Der er gode fiskemuligheder, og der er et stort varieret udbud af fisk, blæksprutter og skaldyr. Men her som hos andre fiskerinationer i Europa er man bundet af kvotesystemet.
Især i kystbyerne er der mange fiskerestauranterne, men også her hos os i Castelbuono er fisk en populær spise - også i restauranterne, hvor der serveres pasta med en eller flere typer af skaldyr, grillet fisk og dampede muslinger - der er mange muligheder.
I det centrale Sicilien, syd for nationalparkerne, Parco delle Madonie og Parco delle Nebrodi, er landskabet mildere med et kuperet terræn uden de høje bjerge og dybe dale. Her er landsbrugslandet, hvor man dyrker mange forskellige afgrøder: korn, både den hårde og bløde hvede til brød, linser, hestebønner, kartofler. Desuden dyrkes mange frugter så som appelsiner, citroner, mandariner, lotusfrugter (eller kaki) og spisedruer. Mandler og valnødder er ligeledes store afgrøder. Og så er der jo oliven og druer til vinfremstilling. Disse er dog ikke forbeholdt de mindre bjergrige egne. Også her i Castelbuono dyrkes både oliven og vin. Der er mindst tre steder i byen, hvor man kan få sin egen avl presset. Og så er Santa Anastasia beliggende lidt uden for byen. Det er en større historie med både hotel og vingård.
Her på øen befinder vi os i det subtropiske klimabælte betegnende ved at man næppe kommer under 10°C og vinternedbøren falder som regn. Men kommer man i højderne er der sne - også i rigelige mængder.

Castelbuono er en livlig middelalderby med et interessant historisk centrum. Her er mange restauranter, der er åbne stort set hele året - om vinteren dog sædvanligvis kun i weekenden. Der er ca. 9500 indbyggere, og da byen ligger 423 m over havet, kan der en sjælden gang komme lidt sne om vinteren. Det er et landbrugsområde, men da terrænet er bjergrigt, er det dyrehold og mejeribrug, der er speciale. Mæ:lk fra køer, får og geder laves i vid udstrækning til ost i små gårdmejerier. Det er vidunderlige oste! Lige fra en mild ost af komælk til en lagret ost af fåremælk. Og ricottaen - en frisk ost lige fra fad, der laves på alle tre typer af mælk!
Hestehold er meget udbredt. Det er lette heste ofte med en del araberblod. Folk nyder en tur på hesteryg i Madonie-bjergene. En bil med materialer til en hurtig indhegning og anden oppakning følger ofte med, så rytterne kan gøre ophold for frokost eller for natten.
Castelbuono ligger 15 km inde i landet fra nordkysten, ca. 25 km fra Cefalù og ca. 90 km fra Palermo. Der er ikke langt til de fineste badestrande, og vi ligger centralt til udflugter til andre flotte og interessante steder på Sicilien.

Her kan man se mere om henholdsvis Castelbuono og Sicilien.

Webmaster og design: domoras - Dorte Møller Rasmussen